KALASSAY ANITA

HACCP Miskolc

Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok a
„termőföldtől az asztalig”

HACCP

A HACCP rendszer kialakításakor figyelembe kell venni az adott egység sajátosságait, a végeztt tevékenység sajátosságait és a vonatkozó jogszabályi előírások szerint kell megvalósítani a technológiai folyamatokat.

Az anyagmozgatást a beérkezéstől a fogyasztóig, a higiéniai előírásokat, a személyi higiéniát. Meg kell határozni a környezeti higiéniát, hulladék tárolást, kártevőírtást, stb.

Lényegében minden folyamatot leírni, szabályozni és betartatni kell, amit a tevékenységünk során végzünk. Különös tekintettel a fogyasztóra veszélyforrást jelentő pontokra (biológiai, kémiai és fizikai veszélyek), hogy az élelmiszer a fogyasztókhoz teljes mértékben ellenőrzött formában, az összes egészségügyi szabályt és eljárást betartva a lehető legjobb minőségben kerüljön.

A megállapított kritikus élelmiszerbiztonsági pontokon feljegyzéseket kell készíteni a HACCP rendszerben leírtak alapján, ez a HACCP napló. A naplókat rendszeresen és napra készen kell vezetni.

Jogszabály szerint a HACCP rendszert és természetesen a kézikönyvet is, rendszeresen frissíteni kell minimum évente, de célszerű időközönként felülvizsgálni a jogszabályi változások miatt. Különösen fontos a felülvizsgálat, ha bővül vagy változik a tevékenységi kör, a termékek kínálata, valamint az üzemeltető és felelős személy változása esetén is.

Kalassay Anita

Kalassay Anita

+36 30 419 9268

HACCP szakértő

CÍM
3518 Miskolc, Fátyolka utca 5.
TELEFON
Email
haccpmiskolc@gmail.com